Hangi arayüzde çalışırsak çalışalım, Nastran çözücüsünü kullanarak bir analiz yapmak istiyorsak .bdf(Bulk Data File) yada .dat uzantılı Nastran giriş dosyasını kullanmamız gerekir. Bu yazı içerisinde bu dosyanın nasıl okunabileceği hakkında size bilgi vermeye çalışacağım.
Temelde Nastran sonlu elemanlar methodu çözücüdür ve kendisine verilen modeli matrisler yığınına dönüştürerek bize ilgili sonuçları vermektedir. Bu nedenle Nastran çözücüsüne vereceğimiz giriş dosyası, modelize ait bilgiler içermektedir. Node(Düğüm noktası) yerleşimleri, eleman tipleri, sınır koşulları vb.
[youtube bqmwt8CJfxA]
Öncelikli olarak MSC Nastran Quick Reference Guide kitapçığını bilgisayarınızda bulundurmanızda yarar var. Bu kitapçık sayesinde hangi kartların ne işe yaradığı ve kartların nasıl kullandığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Diğer bilmeniz gereken bir konu ise bdf dosyasının görünmez sütunlardan meydana geldiğidir. Her bir satır 10 sütündan oluşmakta olup, her bir sütun da 8 karakterden oluşmaktadır. Yani bir satırda toplam 80 karakter vardır.
Aşağıdaki resimde de belirtildiği gibi her bir 8 boşluk, ilgili kart ile ilgili bilgileri içermektedir. Kartlar ile ilgili daha ayrıntılı bilgileri MSC Nastran Quick Reference Guide içerisinde rahatlıkla bulabilirsiniz.
- Alan 1= Lineer izotropik malzeme kartı (Nastran bu satırın ne olduğunu bu kart sayesine anlıyor)
- Alan 2= Malzeme Numarası(Bu malzeme herhangi bir elemanda kullanılmak istendiğinde bu numara ile çağırılıyor)
- Alan 3= Young Modülü
- Alan 4= Kesme Modülü( Genellikle boş bırakılır ve program tarafından varsayılan değer kullanılır.)
- Alan 5= Poisson Oranı