Gerek tez çalışmam olsun, gerekse iş yerinde yaptığım modellemelerle bol bol Matlab programının bol bol kullanmaktayım . Hatta Matlab bazen rüyalarıma dahi giriyor diyebilirim=P.
Bu kadar çok Matlab üzerinde çalışınca insan ister istemez belirli bir tecrübeye sahip oluyor . Özellikle bu tecrübe, normal bir programlamanın haricinde, özel programlama tekniklerini kapsadığını söylebiliriz . Çünkü modelleriniz büyüdükçe ister istemez hızda düşmeler meydana geliyor. Fakat bu tip durumlar ile karşılaşmamak için yaptığınız kodlamalarda, bu yazımda anlatmaya başlayacağım bazı özel yöntemleri kullanabilirsiniz.
Yazıma hemen şu şu teknikleri kullanarak , hızını artırabilirsiniz diyebilirim . Fakat öncelikle bu teknikleri acaba nerelerde uygulacağımızı bilmemiz gerek. Kodumuzu en yavaş kısımları saptayabilmemiz için “”Code Analyzer” ve “Matlab profiler” kullanabiliriz.
Code Analyzer ile eminim bir çok kez , kodlama yaparken karşılaşmışızdır. Code Analyzer size kodlama yaparken arka planda kodunuz yavaşlatacak durumları tahmin eder ve bu konuda sizi uyarır. Yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere , bir for düngüsü hakkında program bize bilgi vermektedir.Bu uyarılar ile başlarda çok sıkıcı gibi gözükse de , kodlamada hızlandığımız devrelerde , gözden kaçırdığınız ve fark edilmesi zor olan hataları saptamanızda yardımcı olacaktır.
Kod performansının değerlendirilebileceği diğer yöntem ise Matlab profiler’ dir. Profiler ile kodunuzu çalıştırdığınızda hangi bölümde ne kadar sürede zaman harcadığını ve toplam süreyi size belirmektedir.
Yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere , Matlab profiler bize kodu şu anki durumunu rapor halinde göz önüne sermektedir. Bu rapora göz atarsak hangi bölümler üzerine yoğunlaşmamız gerektiğiniz rahatlıkla saptayabilir.
Bu yazımda kodlama performansınız hakkında nasıl bilgi sahibi olacağınız hakkında bilgi vermeye çalıştım. Bundan sonra yazmış olduğunuz Matlab kodunu nasıl hızlandıracağınıza yöntemlerden bahsedeceğim .
iyi çalışmalar…