Ackermann yönlendirme geometrisi, genel olarak tekerlek üzerinde statik olarak tanımlı olan toe açısının dinamik olarak değişmesini sağlar.Yani diğer bir değişle ilgili geometriye sahip olan bir vasıtanın dış tekerleği x kadar dönüyorsa iç tekerleği y (y>x) kadar dönmektedir.Bu şekilde bir şeyin yapılmasının temel nedeni iç ve dış tekerleğin dönüş sırasında farklı hızlarda olmasıdır. Eğer bu geometri olmasaydı, yani iç ve dış tekerlekler aynı açılarda dönüştürülseydi. İç tekerlek dönmesi gereken daire ile aynı yönde olamayacak ve iç tekerlek üzerinde daha çok slip meydana gelerek lastik daha çabuk aşınacaktır. Ayrıca iç tekerleğin yer ile olan tutunması azalacaktır.
Dönüş sırasında tekerleklerin birbirine göre farklı miktarlarda döndürülmesi , aralarında bazı açılar verilmiş olan geometrik yapılar ile gerçekleştirilmektedir. Bununla ilgili formülleri teorik bilgiler önümüzdeki günlerde analizsimulasyon.com üzerinden paylaşılacaktır.
Gerçek Ackerman Açısı
Gerçek ackerman açısı sağdaki resimde de görüldüğü üzere kingpin üzerinde bulunan tie rodların birbiri arasında açı verimesidir. Bu açı belirlenirken tierodların kesişimleri arka aksın ortası olmasına dikkat edilir. Bu şekilde verilen bir açı ile iç tekerlekte (sağda görüldüğü gibi )hiç bir Toe açısı değişimi meydana gelmez ve izlemesi gereken daireyi izler.
Fazla verilen Ackerman Açısı
Eğer tie rodların uzantıları solda görüldüğü gibi arka aksın önünde kesişirse, fazladan ackerman açısı verilmiştir denilebilir. Bu şekilde bir ackerman açısı verildiğinde iç tekerlek izlemesi gereken daireden daha küçük bir daireyi izlemeye çalışır ve tekerlek üzerinde aracı döndürmeye yönelik daha fazla kuvvet oluşur.
Daha Az Verilen Ackerman Açısı
Araç tasarımı sırasında ackerman açısı ideal olandan daha az verilebilir. Böylelikle tie rodların kesişimleri arka aksın dahada gerisinde gerçekleşir. Sağdaki resimde de görüldüğü gibi lastik bu şekilde verilmiş olan bir ackerman açısında izlemesi gereken daireden daha büyük bir daire izlemeye çalışır ve aracın dönüş kabiliyeti düşer. İç tekerlek üzeride toe in açısı oluşur.
[youtube bX3JQgb7GZk]
İlkay Bey merhaba ;
Teknik Yazılarınızı zevkle okuyup takip ediyorum .
Ackerman prensibini teknik olarak biraz daha derinleştirmeniz mümkünmü .
İyi çalışmalar…