Matcad ve Matlab gibi programların bize matematiksel anlamda problemlerin çözümünde yardımcı olduğundan daha önce bahsetmiştim .Fakat bu programlar dinamik termodinamik hesaplamalarında işmizi zorlaştırmakdır.Matlabte dinamik bir termodinamik bir hesaplama yapabilmeniz için , sıcaklığa bağlı değişen entalpi,entropi gibi değerlerinde sıcaklığa bağlı fonksiyonlarını Matlab içerisine girmeniz gerekiyor.
Engineering Equation Solver işimizi burda kolaylaştırıyor. Program içerinde hesaplamalarda kullanabileceğiniz malzeme özelliklerinden matematiksel fonkiyonlarına kadar hertürlü hesaplarınızı kolaylaştırabilecek özellik program içerisine gömülmüş durumda . Bu hazır fonksiyonlar sayesinde sıcaklık ve basınç ile değişen malzeme özellikleri program tarafından hesaplanıyor ve işlerinizi kolaylaştırıyor. Bu özellik bize dinamik çözümler almamızı sağlıyor.Ayrıca kendi geliştirdiğimiz fonksiyonlarıda programa ekleyebiliyoruz.
Programın temeli Newton Raphson metodu da göre çözüm uyguluyor. Yeni bir ekran dosya açtığınızda karşınıza beyaz bir sayfa gelecektir. Bu sayfaya denklemleri yerkeştiriyorsunuz. (Kullacanğız malzemeleri ve fonksiyonları program kütüphanesinden çekebiliyorsunuz).Newton Raphson yöntemi ile programın çözüme ulaşabilmesi için denklem sayısı ve bilinmeyen mikyarınızın birbirine eşit olması gerekiyor. Aksi durumda program size uyarı verecektir. Newton Raphson yönteminin temeli, hataların azaltılması yolu ile doğru çözüme gitme olduğundan , program ilk değerleri kendisi atıyacaktır. Bu atamayı kendisi rastgele yapmaktadır. Eğer çok bilinmeyenli bir problemimiz varsa program çözüme ulaşırken ıraksıyabilir. Bu nedenle çok bilinmeyenli problemler de , ilk değerlerin tahmin edilebilir bir şekilde programa girilmesi bize zamandan tasarruf sağlıyacaktır.
Program içersinden tablolar oluşturarak çeşitli varyasyonları tek bir şekilde çözdürebilir. Aldığınız sonuçlarınızı projeleriniz de kullanırken hiç zorlanmada grafiksel ve tablosal bir şekilde ister kendi formatında ister office formatlarında çıktı alabilirsiniz.
Program hakkında kısa bilgi verdikten sonra, bir mühendis olarak programı hakkında yorum yapmak gerekirse . Program termodinamik hesaplamarı epey kolaylaştırıyor. Özellikle okulda aldığınız projeler de tablolar ile uğraşmadan direk program içerisindeki fonksiyonlar ile problemleri çözebiliyorsunuz. Ayrıca okullarda kullanılan birçok termodinamik ve akışkan kitaplarının soruları bu program vasıtası ile çözüldiğinden , derside uygulamalı bir şekilde bu program üzerinden yürütebiliyorsunuz.
Karşılaştığınız problemleri forum bölümüne yapabilirsiniz. Beraber bu konulara çözüm bulmaya çalışırız.
iyi çalışmalar
Merhaba öncelikle setup için çok teşekkür ederim fakat ben yüklemeyi beceremedim. ees.dft dosyasını tam nereye kopyalamam gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.
Yukledim calisiyor, cok tesekkurler. 32bit sanirim ama, 64bit windows 7 de de calisiyor. Ogrenciler icin buyuk kolaylik!
nasıl kullanacamkullanım klavuzu varmı
Merhaba;
EES kütüphanesinde bulunmayan bir akışkanla çalışma yapmak istiyorum. Çalışma yapmak istediğim akışkanı nasıl programın kütüphanesine ekleyebilirim.
Merhabalar mailim bu bana ulaşabilir misiniz [email protected]
aynı sorunla karşı karşıyayım yardımcı olur musunuz?
merhabalar, e mail adresizinize ulaşılmıyor. tekrar gönderme ihtimaliniz ya da başka bir adres verme ihtimaliniz var mı?
Merhaba bende kütüphanede bulamadığım akışkanı programa tanımlamak istiyorum. Bir çözüm bulduysanız bana da yardımcı olabilir misiniz?
merhaba link kırık ulaşamıyorum
Merhaba programda r245fa akışkanı nasıl tanımlanmış, yardımcı olabilir misiniz?